Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

ImuPro Complete

ImuPro to badanie na alergię pokarmową opóźnioną,  IgG – zależnej; typu III (badanie przeciwciał IgG). Alergia IgG-zależna nazywana jest także nadwrażliwością pokarmową.

Co to jest badanie na alergię pokarmową opóźnioną ImuPro?

ImuPro to badanie na alergię pokarmową opóźnioną,  IgG – zależnej; typu III (badanie przeciwciał IgG).

Mechanizm alergii pokarmowej opóźnionej,  IgG – zależną (nadwrażliwość pokarmowa IgG – zależna) jest odmienny od klasycznej alergii (IgE-zależnej). Jej przyczyną jest zwiększona przepuszczalność jelita, umożliwiająca permanentne przenikanie składników pokarmowych do krwi. Skutkiem jest wytwarzanie przeciwciał swoistych przeciwko substancjom pokarmowym. Objawy alergii pokarmowej typu III (tzw. późnej) pojawiają się po dłuższym czasie od kontaktu z antygenem (nawet po 72 godzinach). Z tego względu prawidłowa identyfikacja substancji uczulającej jest niezwykle trudna. Instytut Mikroekologii wykonuje oznaczenie alergii IgG – zależnej za pomocą metody immunoenzymatycznej typu ELISA, powszechnie uznawanej za jedną z najczulszych metod laboratoryjnych.

Badanie na alergię pokarmową opóźnioną nie powinno być wykonywane w warunkach domowych. Każde badanie powinno posiadać certyfikat walidacji, który potwierdza dokładność i powtarzalność oznaczenia. Należy podkreślić, iż tylko badanie przeprowadzone prawidłową metodą i oceniające właściwy parametr diagnostyczny, jest rzeczywiście przydatne w wykrywaniu alergii IgG-zależnej względem składników pokarmowych.

Co ocenia się w badaniu ImuProComplete?

W badaniu ImuProComplete bada się 271 składniki pokarmowe i jest testem skierowanym do dorosłych dla osób z mocno zróżnicowaną dietą, pacjentom ze spektrum autyzmu i z silnymi objawami alergii.

  • Warzywa: Karczoch, Szparagi, Bakłażan, Bambus (pędy), Burak, Brokuły, Brukselka, Marchew, Kalafior, Seler korzeniowy, Boćwina, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Kapusta pekińska, Cukinia, Ogórek, Koper włoski (fenkuł), Jarmuż, Kalarepa, Por, Juta, Okra, Oliwka, Cebula, Pasternak, Ziemniak, Dynia, Rzodkiewka, Kapusta czerwona, Brukiew, Kapusta włoska, Szpinak, Seler naciowy, Papryka słodka, Pomidor, Kapusta biała, Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska,Bób, Ciecierzyca, Fasola zwyczajna, Fasola i groch, mieszanina, Groch zwyczajny, Soczewica, Fasola mung, Soja
  • Owoce: Jabłko, Morela, Awokado, Banan, Jeżyna, Borówka czernica (jagoda), Wiśnia, Żurawina, Porzeczka (czerwona i czarna), Dakyl, Figa, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Gujawa, Melon miodowy, Kiwi, Cytryna, Limonka, Borówka brusznica, Liczi, Mandarynka, Mango, Nektarynka, Pomarańcza, Papaja, Brzoskwinia, Gruszka, Śliwka, Ananas, Granat, Opuncja, Pigwa, Malina, Rabarbar, Rokitnik, Truskawka, Mirabelka, Arbuz
  • Produkty mleczne: Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Ser krowi podpuszczkowy, Ser risotta, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Kefir, Ser halloumi, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy, Mleko wielbłądzie, Mleko klaczy
  • Zboża: Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Kamut, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż, Amarantus, Maranta trzcinowa, Karob (mąka chleba świętojańskiego), Maniok jadalny, Palusznik afrykański (fonio), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Łubin, Komosa ryżowa (quinoa), Kasztan jadalny, Słodki ziemniak (batat), Tapioka, Miłka abisyńska (teff)
  • Przyprawy i zioła: Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Pieprz biały, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Lucerna, Ziele angielskie, Anyż, Liść laurowy, Kapary, Kminek, Kardamon, Trybula ogrodowa, Szczypiorek, Goździk, Kolendra, Kumin, Kurkuma, Koperek, Rzeżucha, Imbir, Jałowiec, Lawenda, Melisa, Lubczyk, Majeranek, Szafran, Szałwia, Cząber, Czosnek niedźwiedzi
  • Nasiona i orzechy: Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie, Orzechy brazylijskie, Kokos, Orzechy makadamia, Orzeszki piniowe
  • Kawa, herbata, wino: Rumianek, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Kawa, Herbata rooibos, Dzika róża, Taniny, Herbata zielona, Herbata czarna
  • Mięso: Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Jeleń, Kaczka, Mięso kozie, Gęś, Zając, Mięso strusia, Przepiórka, Królik, Sarnina, Cielęcina, Dzik
  • Ryby i owoce morza: Anchois, Żabnica, Omułki, Karp, Dorsz, Rak, Węgorz, Dorada, Plamiak, Morszczuk, Halibut, Śledź, Panga (sum rekini), Homar, Makrela, Karmazyn, Ośmiornica, Ostrygi, Gładzica, Czarniak, Lucjan czerwony, Sardynka, Łosoś, Przegrzebki, Okoń morski (lab raks), Krewetki, Rekin, Sola, Kałamarnica, Miecznik, Pstrąg, Tuńczyk, Sandacz
  • Jajka: Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze

Badanie na alergię pokarmową opóźnioną – wskazania do wykonania:

  • Przewlekłe zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego ( zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęci a, zespół jelita nadwrażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie),
  • problemy skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik)
  • nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia ( trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).

Alergia IgG- zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD.

Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.

W większości przypadków nie zdajemy sobie sprawy, że odczuwane przez nas dolegliwości mogą świadczyć o występowaniu alergii. Wynika to z faktu, że jej objawy występują z kilkudniowym opóźnieniem. Alergia pokarmowa typu III może być przez wiele lat niezauważana, gdyż chorzy przyzwyczajają się do odczuwanych dolegliwości i problemów zdrowotnych, których nie potrafią powiązać z występowaniem alergii.

Jakie są przeciwwskazania do wykonania badań? Bezwzględne przeciwskazania do wykonania testu:

Hypoglobulinemia/ agammaglobulinemia/ gammapatia monoklonalna i dziecko poniżej 12 m. ż. (test należy wykonać z surowicy matki).

Warunkowe przeciwskazania do wykonania testu:

W wymienionych poniżej przypadkach należy przed wykonaniem testu ImuPro oznaczyć całkowity poziom przeciwciał IgG (Total IgG). Jeśli wartość Total IgG jest poniżej wartości referencyjnych, należy odstąpić od wykonania testu ImuPro.

  • chemioterapia/radioterapia w okresie minionych 12 miesięcy
  • leczenie immunosupresyjne aktualnie stosowane/ trwające dłużej niż 1 miesiąc
  • sterydoterapia ogólnoustrojowa aktualnie stosowana/ trwająca dłużej niż 1 miesiąc
  • choroby autoimmunologiczne
  • HIV/AIDS

UWAGA: Szczepienie może mieć wpływ na wynik badania ImuPro. Zaleca się wykonanie badania ImuPro po upływie 9 miesięcy od przyjęcia szczepionki w przypadku dzieci do lat 3, a 3 miesięcy u osoby dorosłej.

Nie zaleca się wykonania testu w czasie trwania infekcji przebiegającej z podwyższoną temperaturą.

źródło: Instytut Mikroekologii