Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Nadwrażliwości pokarmowe

Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Ustalenie rzeczywistej przyczyny złego samopoczucia po posiłku nie jest kwestią łatwą. Pokarm może bowiem szkodzić w wielu mechanizmach, prowadząc do rozwoju zróżnicowanych objawów, nie zawsze prawidłowo kojarzonych ze spożytym pożywieniem. Co więcej, objawy niejednokrotnie nakładają się na siebie.

Pierwszym krokiem do postawienia właściwego rozpoznania jest więc przedstawienie podstawowych typów nadwrażliwości pokarmowych. Najprościej podzielić je można na alergie i nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze wynikają z nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego (odpornościowego), który utożsamia spożywany pokarm z czynnikiem szkodliwym dla organizmu. Celem „wyeliminowania” fałszywego wroga dochodzi do aktywacji układu immunologicznego i rozwoju objawów alergizacji. Alergia pokarmowa nie jest jednak pojęciem jednorodnym. Najprostszy podział mówi o alergii IgE – zależnej (typu I, natychmiastowej) oraz IgE – niezależnej. Alergia IgE – zależna jest dość prosta do identyfikacji, gdyż spożycie alergizującego pokarmu powoduje rozwój gwałtowanych objawów, najczęściej wysypki alergicznej, obrzęku, puchnięcia skóry oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, krew w kale). Alergia IgE – zależna może być powodem bezpośredniego zagrożenia życia, jest to tzw. szok anafilaktyczny. Opisywaną chorobę diagnozuje się najczęściej w oparciu o wywiad lekarski oraz testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną. Są to testy dość łatwo dostępne.

Trudniejszą do ustalenia alergią jest postać IgE – niezależna. Jest to przede wszystkim nadwrażliwość IgG – zależna (często nazywana mylnie nietolerancją pokarmową), ale także mniej poznana, a niezwykle ważna reakcja IgA – zależna. Objawy alergii IgG – zależnej pojawiają się nawet kilka dni po spożyciu alergizującego pokarmu i są niezwykle zróżnicowane. Do najczęściej występujących  manifestacji alergii IgG – zależnej należą między innymi bóle głowy, biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, bóle mięśniowe i stawowe, nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy skórne (atopia, trądzik zapalny, świąd), a nawet niepłodność, depresja czy pogorszenie formy psychofizycznej. Z kolei u pacjentów z nadwrażliwością pokarmową IgA – zależną najczęściej kilka godzin po posiłku dochodzi do rozwoju dość gwałtownych problemów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wzdęcia).

Oba typy opisywanych nadwrażliwości IgA i IgG zależnych to tzw. alergie utajone (opóźnione). Z uwagi na zróżnicowane, często mylone z innymi chorobami objawy oraz długi okres pomiędzy spożyciem posiłku a występowaniem dolegliwości, ich zdiagnozowanie jest niezwykle trudne. Badanie na nadwrażliwość IgA i IgG – zależną dostępne są jedynie w wyspecjalizowanych ośrodkach medycznych (badanie FoodScan). Z uwagi na zróżnicowaną jakość opisywanych testów wybierać należy zawsze te posiadające odpowiednią certyfikację i walidację, potwierdzające ich wartość diagnostyczną. Wykonanie niskiej jakości badania skutkuje otrzymaniem fałszywego wyniku, a dieta oparta na podstawie takiego testu nie przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia – co więcej może stać się przyczyną problemów zdrowotnych.

Zupełnie innym typem niewłaściwych reakcji na pokarm są nietolerancje pokarmowe, które wynikają z braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych. Nietolerancje pokarmowe nie aktywują układu immunologicznego.

Mimo różnych mechanizmów i objawów, sposób leczenia nadwrażliwości pokarmowych jest taki sam – jest to dieta eliminacyjna, która zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana celem wyeliminowania wszelkich niedoborów żywieniowych.

źródło: CM VitaImmun