Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Mikroflora jelitowa

MIKROBIOTA KLUCZEM DO ZDROWIA

Namnożenie chorobotwórczych bakterii w jelicie jest pierwszym krokiem do rozwoju choroby

Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Analiza równowagi mikrobiologicznej jelita, a następnie odbudowa ewentualnych zaburzeń jest więc metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz efektywną i bezpieczną terapią wspomagającą leczenie.
Bytujące w przewodzie pokarmowym mikroorganizmy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W jelitach zdrowego człowieka bytuje około 2 – 3 kilogramów drobnoustrojów. Gdyby pozbawić ludzki organizm tego ekosystemu, nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe bezpośrednio lub pośrednio koordynują bowiem funkcjonowanie każdego organu i narządu. Do głównych ról pełnionych przez ten niezwykle ważny ekosystem należą przede wszystkim:

  •     Wspomaganie procesu trawienia
  •     Produkcja witamin (z grupy B i K)
  •     Konkurencja z mikroorganizmami chorobotwórczymi
  •     Stymulacja komórek układu immunologicznego
  •     Neutralizacja toksyn i innych substancji potencjalnie szkodliwych
  •     Hamowanie stanu zapalnego
  •     Uszczelnianie bariery jelitowej

Współczesny tryb życia prowadzi do zaburzenia mikroflory jelit

Mikroflora jelitowa tworzona jest nie tylko przez drobnoustroje pożyteczne i prozdrowotne, lecz także potencjalnie chorobotwórcze bakterie i grzyby drożdżopodobne. Jeśli bakterie korzystne dla zdrowia dominują w jelicie, uniemożliwiają mikroorganizmom chorobotwórczym i drożdżakom nadmierne namnożenie się. Mówimy wówczas o prawidłowej mikroflorze jelitowej. Niestety mikroorganizmy jelitowe narażane są na szereg niekorzystnie działających czynników.

Do elementów zaburzających równowagę mikroflory jelitowej należą:

  •     Antybiotyki, zwłaszcza wielokrotnie stosowane
  •     Interwencje medyczne (terapie i zabiegi w obrębie przewodu pokarmowego)
  •     Długotrwały stres psychiczny i fizyczny
  •     Niezdrowa, wysokoprzetworzona żywność
  •     Używki
  •     Wybrane leki (np. niesteroidowe leki przeciwzapalne)
  •     Niehigieniczny tryb życia

W efekcie dochodzi do rozwoju dysbiozy jelitowej, czyli silnego zmniejszenia populacji  bakterii korzystnych i nadmiernego namnożenie chorobotwórczych patogenów. Naukowcy wskazują, iż nieprawidłowy układ mikroflory jelitowej może być przyczyną rozwoju i/ lub podtrzymania szeregu jednostek chorobowych, zwłaszcza tzw.” chorób cywilizacyjnych”. Grupą szczególnego ryzyka są dzieci rodzone cesarskim cięciem, u których kolonizacja przewodu pokarmowego jest opóźniona i nieprawidłowa od samego początku.

Tylko odpowiednio dobrane probiotyki skutecznie odbudują mikroflorę jelitową

Z tego względu rosnąca popularnością cieszą się probiotyki, czyli wywodzące się z jelita żywe szczepy mikroorganizmów, o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Celem stosowania probiotyków jest zwiększenie populacji bakterii prozdrowotnych i eliminacja chorobotwórczych patogenów, zarówno grzybów jak i bakterii. Należy jednak pamiętać, iż każdy probiotyk działa inaczej i tylko stosowanie odpowiednio dobranej probiotykoterapii przyniesie spodziewane efekty i przełoży się na poprawę stanu zdrowia.

Zaburzenia w mikroflorze jelitowej mogą przyczynić się do:

  •     Zaburzeń trawienia i wchłaniania
  •     Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, mdłości, refluks żołądkowo – jelitowy)
  •     Nietolerancji i alergii pokarmowych
  •     Atopowego zapalenie skóry i innych problemów skórnych (trądzik, świąd, nawracające zakażenia skóry)
  •     Nawracających infekcji dróg oddechowych, ucha środkowego, zatok
  •     Nawracających infekcji układu moczowo – płciowego i przewodu pokarmowego
  •     Grzybicy przewodu pokarmowego
  •     Chorób autoimmunologicznych
  •     Nadwagi i otyłości
  •     Pogorszenia kondycji psychofizycznej
  •     Zespołu nadpobudliwości psychoruchowej
  •     Zaburzeń ze spektrum autyzmu
  •     Zaburzeń nastroju

Piśmiennictwo
1. Ignyś I., Szachta P., Gałęcka M.,  Schmidt M., Pazgrat-Patan M.: . Methods of analysis of gut microorganism – actual state of knowledge Annals of agricultural and environmental medicine: AAEM 12/2014; 21(4):799-803
2. Nowak A, Libudzisz Z. Mikroorganizmy jelitowe człowieka. Stand Med 2008; 1: 372-9.
3. Dethlefsen L, Eckburg PB, Bik EM, et al. Assembly of the human intestinal microbiota. Trends Ecol Evol 2006; 21: 517-23
4. Blaut M, Clavel T. Metabolic diversity of the intestinal microbiota: implications for health and disease. J Nutr 2007; 137:
751-5.
5. Gil A, Rueda R. Modulation of intestinal microflora by specific dietary components. Microb Ecol Health Dis 2000; 2: 31-9
6. Kalliomäki M., Salminen S., Poussa T. i wsp.: Probiotics during the first 7 years of life: a cumulative risk reduction of eczema in a randomized, placebo-controlled trial, J Allergy Clin Immun 2007, 119, 1019–21.
7. Lee J., Seto D., Bielory L.: Meta-analysis of clinical trials of probiotics for prevention and treatment of pediatric atopic dermatitis, J Allergy Clin Immunol 2008, 121 (1), 116–21.
8. Szajewska H., Horvath A., Dziechciarz P.: Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit – przegląd systematyczny. Ped Współ Hep Żyw Dz 2007, 9: 266–75.
9. Sykora J., Valeckova K. i wsp.: Effects of a specially designed fermented milk product containing probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 and the eradication of H. pylori in children: a prospective randomized double-blind study, J Clin Gastroenterol 2005, 39, 692–8
10. Cukrowska B., Czarnowska E.: Wpływ probiotyków na układ immunologiczny. Zakażenia, 2007, 1, 59 -64.
11. Kukkonem K., Savilahti E., Haahtela T. i wsp.: Probiotics and prebiotic galacto -oligosaccharides in the prevention of allergic disease: a randomized, double -blind, placebo -controlled trial. J. Allergy Clin. Immunol., 2007, 119, 192 -198.
12. Ignyś I., Piątkowska P., Cichy W.: Probiotyki i prebiotyki w żywieniu i leczeniu dzieci. Pediat. Pol. 2008; 83 (1): 68-75
13. Ignyś I., Piątkowska P., Roszak D.: Mikroflora jelitowa a rozwój nieswoistych zapaleń jelit u dzieci.Now. Lek. 2007; 76 (1): 59-64
14. Amara AA., Shibl A.: Role of Probiotics in health improvement, infection control and disease treatment and management. Saudi Pharm J. 2015 Apr;23(2):107-14.
15. Kopp-Hoolihan L.: Prophylactic and therapeutic uses of probiotics: a review. J Am Diet Assoc. 2001 Feb;101(2):229-38