Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Metabolizm kofeiny

Kofeina nie jest produkowana przez ludzki organizm lecz dostarczana z zewnątrz w wyniku spożycia kawy, herbaty, czekolady, napojów energetycznych lub leków. Organizm po jej spożyciu rozpoczyna proces metabolizowania i usuwania kofeiny. Biotransformacja kofeiny odbywa się głównie w wątrobie, a złożony szlak jej przemian metabolicznych regulowany jest w 95% przez gen CYP1A2.

Proces usuwania kofeiny z organizmu może zachodzić z różną szybkością zależną w dużej mierze od posiadanego genotypu CYP1A2, a także wieku, stanu fizjologicznego (ciąża), stylu życia (palenie papierosów) czy stanu zdrowia (przyjmowanie leków).

  • Szybki metabolizer kofeiny - osoba, która odczuwa krótszy efekt pobudzający kofeiny, rzadko ma negatywne dolegliwości związane ze spożyciem nadmiernej ilości kawy, występuje u niej mniejsze ryzyko nadciśnienia tętniczego i zawału serca, szybko eliminuje z organizmu związki toksyczne.
  • Wolny metabolizer kofeiny - osoba, która odczuwa dłuższy efekt pobudzający kofeiny, często cierpi na bóle głowy, nerwowość i niepokój w efekcie nadmiernego spożycia kawy, wolno eliminuje związki toksyczne z organizmu, występuje u niej większe ryzyko nadciśnienia tętniczego i zawału serca.

Wykonaj to badanie genetyczne, jeśli:

  • chcesz się dowiedzieć, jak szybko usuwasz kofeinę z organizmu tzn. czy jesteś wolnym lub szybkim metabolizerem kofeiny
  • chcesz dostosować spożycie kofeiny do dawek bezpiecznych dla Twojego organizmu
  • chcesz otrzymać wskazówki odnośnie zaleceń dietetycznych i stylu życia poprzez które możesz modyfikować aktywność genu CYP1A2

ZALETY BADANIA GENETYCZNEGO

  • poznanie genotypu CYP1A2 dostarcza informacji na temat tego, jak szybko metabolizujesz kofeinę
  • dowiesz się jaka ilość kawy jest dla Ciebie bezpieczna
  • otrzymasz wskazówki, jak za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia wpływać na aktywność genu CYP1A2

źródło: Euroimmun DNA