Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Nietolerancje pokarmowe

Poznaj najlepiej poznane nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe to niewłaściwe, patologiczne reakcje na pokarm, będące wynikiem niedoborów enzymatycznych (braku lub zbyt niskiej aktywności enzymów trawiennych). Enzymy trawienne biorą udział w rozkładzie spożywanych pokarmów do postaci najmniejszych cząstek (monomerów), służących do odżywienia każdej komórki ciała. W sytuacji gdy jeden z enzymów nie działa prawidłowo, spożywany pokarm zostaje nie rozłożony i zalega w przewodzie pokarmowym, będąc przyczyną dolegliwości trawiennych.
Najlepiej poznane nietolerancje pokarmowe to:

  • nietolerancja laktozy – będąca problemem nawet kilkudziesięciu procent społeczeństw zachodnich. Polega na niewłaściwym rozkładzie cukru mlecznego, czyli laktozy. U osoby z opisywanym defektem po spożyciu pokarmów mlecznych pojawiają się biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Podobnych dolegliwości nie wywołują najczęściej fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry etc), z uwagi na zawartość w nich bakteryjnego enzymu – laktazy. Nietolerancja laktozy może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Nabyta nietolerancja rozwija się bardzo często w następstwie stosowania antybiotyków, które niszczą mikroflorę jelitową, będącą bogatym źródłem enzymu laktazy. W tej sytuacji wskazana jest ocena stanu mikroflory jelitowej i zastosowanie celowanej probiotykoterapii, celem łagodzenia objawów nietolerancji laktozy.
  • nietolerancja fruktozy – niedobór enzymu rozkładającego cukier owocowy – fruzktozę. Po spożyciu produktów bogatych we fruktozę rozwijają się problemy trawienne. Dieta bazuje przede wszystkim na ograniczeniu/ wykluczeniu z diety owoców i niektórych warzyw
  • nietolerancja amin biogennych (histaminy i innych) – objawy są bardzo zbliżone do objawów alergii, choć przeciwciała nie są wytwarzane. Jest to tzw. pseudoalergia wynikająca z niedoboru enzymu diaminooksydazy. Po zjedzeniu pokarmów bogatych w histaminę pojawiają się długotrwałe biegunki, bóle głowy, zaczerwienienie i obrzęk skóry, wysypka, wysięk z nosa, zaburzenie rytmu serca i szereg innych. Dieta w nietolerancji histaminy jest dość skomplikowana, gdyż amina ta zawarta jest w wielu pokarmach

Należy pamiętać, że nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Alergia aktywuje układ immunologiczny i jest wywoływana przez białka pokarmowe. Nietolerancja nie wiąże się z aktywacją immunologiczną i jest wywoływana przez cukry (węglowodany).

Podstawą skutecznej diety jest ustalenie rzeczywistej przyczyny dolegliwości po spożyciu pokarmu.

źródło: CM VitaImmun