Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Dieta wpływa na płodność – i to bardzo

Problemy z poczęciem są udziałem coraz większej grupy zarówno kobiet jak i mężczyzn. Diagnostyka rzeczywistej przyczyny niepłodności i w następstwie wprowadzenie celowanego i skutecznego leczenia jest obecnie wielkim wyzwaniem diagnostycznym.

Coraz większą uwagę przywiązuje się do roli czynników żywieniowych jako przyczynowych problemów z poczęciem. Mowa konkretnie o nietolerancji pokarmowej (opóźnionej, utajonej) alergii pokarmowej IgA i IgG – zależnej). Nietolerancja ta zaburza równowagę hormonalną organizmu i prowadzi do niedoboru substancji odżywczych.

Trwają badania nad ustaleniem rzeczywistej roli nietolerancji pokarmowych w zaburzeniach płodności. U wielu par borykających się z niepłodnością idiopatyczną wdrożenie odpowiedniej diety, opartej na badaniu alergii pokarmowych IgA i IgG – zależnych prowadzi do poczęcia.

Homeostaza całego organizmu

Wynikający z nietolerancji stan zapalny znosi homeostazę całego organizmu, prowadząc do zaburzenia równowagi hormonalnej. Chroniczny stan zapalny powoduje ponadto niedobory niezbędnych witamin (np. kwas foliowy czy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach) i mikroelementów (np. magnez i cynk). W konsekwencji cały ustrój jest zaangażowany w zwalczanie stanu zapalnego, przez co naturalne, fizjologiczne funkcje, takie jak prawidłowy proces zapłodnienia, implantacja zarodka czy utrzymanie ciąży nie jest możliwe.

Insulinooporność na podłożu zapalnym

Postuluje się, iż problemy z poczęciem wynikają także z insulinooporności na podłożu zapalnym. Insulina odpowiada za prawidłowy poziom glukozy we krwi. Chroniczny stan zapalny prowadzi do zablokowania receptorów (miejsc wiązania) dla insuliny, wpływając negatywnie na prawidłową czynność jajników. Nadmierna ilość insuliny we krwi pobudza jajniki do wytwarzania zbyt wysokiej ilości androgenów. W konsekwencji dochodzi do rozwoju znacznej ilości pęcherzyków jajnikowych, jednakże proces ich dojrzewania i owulacji jest zaburzony. W konsekwencji niemożliwy jest proces zapłodnienia.

Stan zapalny na podłożu alergicznym może negatywnie wpływać także na parametry nasienia. Opisywana alergia pokarmowa może więc upośledzać płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Ustalenie nietolerowanych pokarmów możliwe jest dzięki przeprowadzeniu badania FoodScan IgA/ IgG.

źródło: CM VitaImmun