Strona wykorzystuje pliki cookies, które usprawniają działanie serwisu. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. W innym wypadku ciasteczka będą umieszczane w pamięci Twojego urządzenia.

Alergia pokarmowa IgG zależna i jej rola w wybranych jednostkach chorobowych

Patomechanizm alergii typu III. Kontrowersje związane z rolą swoistych przeciwciał IgG w patogenezie chorób.

Według Białej księgi alergii z 2011 roku choroby alergiczne dotykają ok. 30–40% populacji [1]. Alergia pokarmowa występuje na drodze reakcji immunologicznej IgE-zależnej lub IgE-niezależnej. Reakcją o podłożu IgE-niezależnym jest reakcja typu 2, 3 i 4 (według Gella i Coombsa). Typ III alergii IgE-niezależnej związany jest z produkcją przeciwciał w klasie IgG.

Jest to tzw. alergia pokarmowa IgG-zależna [2]. Częstość występowania alergii pokarmowej IgE-zależnej wynosi około 6–8% w grupie dzieci i 3–4% w grupie młodzieży, podczas gdy w grupie osób dorosłych stanowi 1–3% [3]. Częstość występowania alergii pokarmowej IgG-zależnej w populacji badana była dotychczas zaledwie w jednej analizie.

Według badania Audit of the York Nutritional Laboratory Survey, alergia IgG-zależna dotyka około 45% populacji USA i Europy, dwukrotnie częściej występując u kobiet niż u mężczyzn [4]. Należy jednak zaznaczyć, że ostateczne ustalenie częstotliwości występowania alergii opóźnionej wymaga przeprowadzenia dalszych, potwierdzających analiz. Według ustaleń Światowej Organizacji Alergii (World Allergy Organization; WAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), uprzednio stosowane pojęcie alergia pokarmowa (IgE-zależna i IgE-niezależna) zastąpić należy terminem nadwrażliwości alergicznej, z zaznaczeniem, że reakcje o podłożu IgE-niezależnym należy określać terminem ,,nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna’’ [2, 5].

Alergia pokarmowa IgG zależna i jej rola w wybranych jednostkach chorobowych

źródło: CM VitaImmun